Նորություններ

Ծանոթացեք համեղ և օգտակար 6 սննդատեսակներին

Ծանոթացեք համեղ և օգտակար 6 սննդատեսակներին

01.07.2021

Ծանոթացեք սննդամթերքի այն տեսակներին, որոնք օգնում են պահպանել գլխուղեղի առողջությունն ու կանխում են տարիքի հետ այս օրգանի աշխատանքի վատթարացումը։

Յուղոտ ձկնատեսակներ 

Սաղմոնը, իշխանն ու սարդինաները հարուստ են օմեգա-3 ճարպաթթուներով, որոնք շատ կարևոր են լավ հիշողության ու կոգնիտիվ գործառույթների պահպանման համար: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ ճարպերի այս տեսակը դանդաղեցնում է կոգնիտիվ կարողությունների տարիքային վատթարացումն ու անգամ կանխում է տարիքայի թուլամտության զարգացումը:

Սուրճ 

Այս ըմպելիքը պարունակում է մեծ քանակությամբ կոֆեին ու հակաօքսիդանտներ, որոնք խիստ բարենպաստ ազդեցություն են ունենում գլխուղեղի վրա: Կոֆեինը բարելավում է ուշադրության կենտրոնացումը և բարձրացնում է տրամադրությունն ու էներգիայի մակարդակը: Հակաօքսիդանտներն իրենց հերթին պաշտպանում են նյարդաբանական հիվանդություններից, այդ թվում նաև Պարկինսոնի հիվանդությունից:

Հապալաս 

Հապալասն ու վառ երանգ ունեցող այլ հատապտուղները հարուստ են անտոցիաններով՝ բուսական միացություններով, որոնք օժտված են հակաօքսիդանտային ազդեցությամբ ու պայքարում են բորբոքումների դեմ: Առհասարակ հակաօքսիդանտներով ու անտոցիաններով հարուստ սննդակարգը նվազեցնում է տարիքային նեյրոդեգեներատիվ հիվանդությունների, այդ թվում՝ Ալցհեյմերի հիվանդության զարգացման հավանականությունը:

Բրոկոլի

Այս տարածված բանջարեղենը հարուստ է հզոր հակաօքսիդանտներով ու հակաբորբոքային միացություններով, այդ թվում՝ վիտամին K-ով, որն օգնում է պաշտպանել գլխուղեղը վնասվածքներից: Ավելին՝ այս վիտամինի գործածությունն օգնում է նաև բարելավել տարեցների հիշողությունը, ուստի դրանով հարուստ մթերքի ներառումը սննդակարգում շատ կարևոր է:

Դդմի սերմեր

Դդմի սերմերը հակաօքսիդանտների, մագնեզիումի, երկաթի, ցինկի ու պղնձի հիանալի աղբյուր են, իսկ այս տարրերը շատ կարևոր են առողջության համար: Վերոնշյալ սննդարար նյութերի դեֆիցիտը կապված է բազմաթիվ նյարդաբանական խանգարումների հետ, ուստի դրանց մակարդակին հետևելը շատ կարևոր է:

Մուգ շոկոլադ

Մուգ շոկոլադը գլխուղեղի աշխատանքը խթանող հիանալի նյութերի, այդ թվում նաև ֆլավոնոիդների, կոֆեինի և հակաօքսիդանտների հարուստ աղբյուր է: Դրանում պարունակվող ֆլավոնոիդներն օգնում է ամրապնդել հիշողությունն ու դանդաղեցնել կոգնիտիվ գործառույթների տարիքային վատթարացումը: Բացի այդ, այս մթերքը նաև բարձրացնում է տրամադրությունն ու դրական ազդեցություն է ունենում հուզական ֆոնի վրա:

Comments are closed.